Každý den ve vašem zpravodajském kanálu nespočet fotografií z cest

yiznodi

Administrator
Staff member
objeví se. Ukažte svým přátelům, jak relaxují na krásných plážích, lezou na vysoké hory a pózují s exotickými zvířaty. Kdybych měl penny za každé, když jeden z mých přátel na Facebooku nahrál své fotky na party při úplňku v Thajsku nebo pózoval s klokanem v Austrálii, mohl bych si koupit obě země. Tyto obrázky vypadají vesele, ale pamatujte, že místo, které jste hodně viděli, bude přeplněné a prozkoumané k smrti. A jakmile si vytvoříte očekávání z těchto krásných fotografií, budete mnohem pravděpodobněji zklamáni.

Po cestě do Thajska jsem byl zklamaný. Všude jsou turisté a je opravdu těžké najít místa, která nejsou přeplněná. A na rozdíl od některých Filipín a indonéských ostrovů jsou místní v Thajsku na turisty tak zvyklí, že se vám skoro každý snaží něco prodat. V této zemi jsou jistě krásná místa, ale pokud hledáte opravdové zážitky a pestrá dobrodružství, existují lepší možnosti než Thajsko.

Získáte další cenné zkušenosti ze zemí, kde jsou místní stále nadšení z návštěvníků a nedělají vám bezstarostně seznam úkolů, abyste je mohli zkontrolovat. Staňte se svým vlastním cestovním průvodcem. Udělejte si svůj vlastní osobní výlet. Snad i tak příště.

Rezervujte s dostatečným předstihem

Zarezervoval jsem si let do Bangkoku týdny před Hanojí a byla to jedna z mých největších chyb. Tolik jsem si užil jih Vietnamu a najednou jsem musel spěchat na sever a minul jsem celý střed země. A protože jsem si před pár týdny koupil vlastní motorku, trávil jsem většinu času v rozpáleném koženém sedadle a spálil se na slunci až k humrům. Když jsem konečně dorazil, pouhé dvě noci před odjezdem, potkal jsem úžasnou dívku. Vzhledem k tomu, že můj rozpočet byl tak napjatý, už jsem to všechno utratil za rezervace, nemohl jsem si dovolit zrušit let nebo změnit datum, abych tam strávil více času.

Jistě, mohl bych vydělat peníze prodejem svého kola, ale to se snadněji řekne, než udělá během dvou dnů a musel jsem dostat mnohem nižší nabídku, než jsem chtěl. Mohl jsem se jen dívat, jak Hanoj mizí z okna a kopám se, abych si zarezervoval let, zatímco jsem měl ještě pět dní na vízu. Pokud tedy opravdu chcete začít dobrodružství, neplánujte si cestu předem krok za krokem. Buďte spontánní.

Mít představu o tom, které země chcete prozkoumat, hodně pomáhá s balením, ale nenuťte se. Cestování znamená svobodu, zvláště když jste sami a nemusíte se dohadovat o svých dalších krocích. Nejlepší zážitky začínají samy od sebe. Příště se osvoboďte.

Velmi malá rezervace předem

Když jsem přijel do Ohridu v jihovýchodní Makedonii, taxikáři říkali, že cesta do centra města bude trvat asi 15 minut autem. Už se stmívalo, tak jsem nasedl do toho nejhezčího auta a řidič zapnul měřák, jaký sympaťák, že? Chce mi pomoci. Asi po 20 minutách mě vysadil na hlavním náměstí, což trvalo déle, než jsem čekal, ale ouha, nevěděl jsem, co od dopravy nebo tohoto města čekat. Když jsem se však podíval na mapu města v mém hostelu, uvědomil jsem si, že autobusová zastávka je asi 500 metrů daleko.

Řidič kroužil po městě, než mě vysadil. Poučte se z mých chyb. Učte se z vlastních chyb. Než se tam dostanete, zjistěte několik jednoduchých místních faktů. Nic nezkazí slunečné ráno víc, než když se probudíte v den skutečného odjezdu a uvědomíte si, že ten správný autobus už odjel.

pobyt pouze v hotelech

Hostely jsou skvělým místem pro setkání se skvělými cestovateli z celého světa. Ale pokud to není standardní strašidelný starý muž, který chce ve svých volných letech svést opilého cizince, můžete si být docela jisti, že místního nepotkáte. Pokud opravdu chcete prozkoumat a porozumět cizí kultuře, musíte tu turistickou bublinu prasknout. Couchsurferští hostitelé, ubytování v rodinách, farmy, cokoli, co se dá dostat ze své komfortní zóny na noc.

Pokud je venku horko, můžete popadnout spacák a počítat hvězdy, abyste usnuli. Některé kláštery dokonce nabízejí lůžka na noc. Jistě, můžete strávit deset dní v absolutním tichu přemýšlením, zda si můžete udělat přestávku a zeptat se, kde je koupelna, ale toto bude deset nejvděčnějších dnů vašeho života.

Stačí sledovat průvodce

A jistě, zhruba polovina možností je zde skvělá, ale druhá polovina je jediné místo, které má autor čas navštívit. Promluvte si s místními. Následujte své instinkty a ztraťte se pro jednou. Nesnažte se dokončit seznam úkolů někoho jiného. Vaše cesta by neměla být o pořizování fotografií, které vidíte na obálce své knihy, měla by být o získání skutečných dojmů ze zemí a kultur, které prozkoumáváte. Ne kvůli knize, kvůli sobě důvěra. Půjčte si kolo, motorku nebo auto a vydejte se svou vlastní cestou. Koupil jsem si v Asii vlastní motorku a napsal jméno místa, které vždy navštěvuji. A pokud někdo potřeboval najít jiné místo k návštěvě, měl jsem prostor mu to říct.

Jen mluví s turisty

Kdybych celou cestu strávil povídáním s turisty v hostelu, moje nejlepší historka by byla probuzení pod stolem v hostelu a v tu dobu jiný muž v mém pokoji přivedl domů místní dívku, která celou noc křičela. Ale já ne. Mluvil jsem s místními a všude našel nové přátele. A nakonec jsem šel na indonéskou svatbu, rybařil jsem uprostřed džungle na Borneu a protančil noc s chorvatskými pouličními hudebníky. Užívejte si svobodu, kterou máte.

Příliš mnoho balení

Stát před svým nacpaným šatníkem a mít pouze 60 litrů prostoru pro všechny své věci vás nutí dělat velká rozhodnutí. Ve skutečnosti, pokud máte tolik, na své první sólové cestě to v obchodě s vybavením přeženete a utratíte polovinu svého rozpočtu, kterou nemůžete přinést. Příliš mnoho zavazadel vás zpomalí a každodenní zvedání této věci vám způsobí, že se budete cítit špatně, i když vaše bicepsy a lýtka vypadají skvěle. Zpět k základům.

Nikoho nezajímá, jak vypadáš. Pár obyčejných košil, pláštěnka, džíny, pohodlný svetr, plavky, spodní prádlo na týden a můžete vyrazit. Když si s sebou vezmete své luxusní oblečení, budete nervózní, když během týdnů bez prádla zmizí.

Back